Přihlásit se

Uživatelské jméno:


Heslo:


Automatické přihlášení



 Hledat

Rozšířené hledání


 Narozeniny

Dnes nemá nikdo narozeniny

V následujících 7 dnech

jirka.p (52)


 Kalendář

<< Bře. 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 Statistiky

Celkem
Příspěvků: 7
Celkem témat 838
Celkem oznámení: 0
Celkem důležitých: 1
Celkem příloh: 3627

Témat za den: 0
Příspěvků za den: 2
Uživatelů za den: 0
Témat na uživatele: 1
Příspěvků na uživatele: 11
Příspěvků na téma: 11

Celkem členů 834
Nejnovějším uživatelem je StanislavLach


Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod PETER+ v 09 čer 2011, 09:12

Prosím Vás o názor na rozmer akvária a následne jeho osádku. Na úvod: podarilo sa mi zohnať čierne sklo z nejakého staršieho obyvačkového setu rozmer 113x 27cm a práve to by som chcel využiť. Upozorňujem ak by som si mal robiť akvárium nové tak budú iné rozmery povedzme 150x50x50,.. ale ide mi o toto čierne sklo. Takže rozmer 113x27 (zadná stena z čierneho skla) a šírka povedzme 30 - 45 cm podla toho akú mám skrinku ešte som riadne nepomeral. Takže litráž 100-130l.
Osádka:
povedzme hejno neoniek, tetra cervenotlamá, proste hufik malých rybiek
malé americké ciklidy (apistogrami, akari, ramirézky) 1+2 max 2+4 podla druhu to by tvorilo jadro tetričky by boli len ako doplnok.
prísavníky 1 max 2 kusy

Chcel by som dno s vačšími rozmermi kvôli teritóriu pre cichlidky.

Substrát max 5 cm vzadu riečny piesok + doplnenie nejakého čierneho s malými zrnkami kôli tmavšiemu dnu.
Aký substrát by ste poradili na doplnenie?
Stačila by výška vodného stĺpca 20-22 cm vzadu v predu do 25cm pre túto osádku rýb?
Množstvo koreňov nejaké skaly (mám možnosť bridlicu, andezit) veľa ukrytov a rôznych zákutí.
Rastlinky: tu potrebujem poradiť
anubias nana, sagitaria, cabomba, bacopa, menšie echinodori, nemám predstavu čo by tam zapasovalo poradte niečo menšie?
Osvetlenie: 50 - 100W podla skladby rastlín.
Rozhodujem sa medzi tmavou vodou resp. zalenému husto zarastenému akvarku nejaké koberčeky a tak.

Aký je váš názor na rozmery akvaria najma jeho výška 27cm?
Aké prostredie by bolo prirodzenejšie pre moju osádku (malé cichlidky + húfovité rybky)?
Aké rastlinky, substrát by ste potom volili?

Niečo som už počítal aj na iných fórach ale potreboval by som trošku postrčiť resp. npomôcť nájsť správnu cestu. Ešte raz upozorňujem páči sa mi to čierne sklo tak by som ho chcel použiť väčší rozmer dna pre cichidky a dĺžka akvária pre húfové rybky aby sa mohli v ňom preháňať. Zlepenie akvária nebude problém len tie neštandartné rozmery?

Prosím všetky názory rád sa poučím.
PETER+
Registrovaný uživatel
 
Příspěvky: 4
Registrován: 02 čer 2011, 12:36

Re: Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod Raviolka v 09 čer 2011, 10:43

Ahoj, máš spoustu otázek, ale než se pustíme do rozebírání rostlin a zařízení akvária, chtělo by to vyřešit nejdřív tu výšku nádrže. Osobně bych do 27 cm v tomto případě nešla. Mám více akvárií vysokých 30 cm (chtěla jsem do stojanu 4 patra místo 3 :-D). U šířky 45 cm to nevypadá nijak zle. U šířky 70 cm ale akvárium je opticky dost nízké, není tam prostor - mám tam hodně moc rostlin a i na hladině. Podotýkám, že mám šířku 50 cm, takže o to víc placatější to akvárium je, u 40 cm by to asi vypadalo o chlup líp. Ale délka 113 cm, to je nudle a bude to strašně nízké.
Jinak mám i akvárium 90 x 50 x 23 cm, tam ale je jen do 3 cm substrátu, kamení a pár rostlin pod hladinou. To vypadá dobře, jenže je těsně nad zemí, mít ho takhle na skříňce ve výši očí... no nevím nevím.

Osobně ti to určitě neradím. Rybám je to jedno (naopak některé se cítí líp), jde o "estetično". Prostě to nepůsobí na oko moc dobře.

Nevím, jestli je černé sklo tak drahá položka, aby stálo za to se podle něj rozhodovat o rozměru akvária (což je to nejzákladnější rozhodnutí vůbec ;)). Můj sklenář se mě ptal, jestli mi nebude vadit dno z kouřového skla. Nevím, jestli je kouřové levnější než čiré, asi ano. Chápu, že mezi kouřovým a černým je obrovský rozdíl, ale i v ceně..? Že by o tolik?
Uživatelský avatar
Raviolka
Čestný uživatel
 
Příspěvky: 135
Registrován: 02 zář 2009, 12:29
Bydliště: Ostrava

Re: Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod PETER+ v 09 čer 2011, 11:01

Aj nad tým umiestnením som rozmýšlal buď pôjde na nejaký 20 - 30cm podstavec do obyvaku medzi manželkine kvety takže by to vytvorilo také zákutie. Máme nízky sektorový nábytok, to mohlo byť na niektorej skrinke tie majú tuším šírku okolo 110cm a sú vysoké tak do 40cm takže podla rozmerov skrinky by bolo dno akvaria. Takže akvárium by bolo umiestnené ako súčasť nábytku (namiesto police s knihami bude polica s rybami) nechcem z neho robiť centrálny kus ale skôr len ako doplnok súčasť niečoho.
PETER+
Registrovaný uživatel
 
Příspěvky: 4
Registrován: 02 čer 2011, 12:36

Re: Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod Raviolka v 09 čer 2011, 11:30

PETER+ píše:Upozorňujem ak by som si mal robiť akvárium nové tak budú iné rozmery povedzme 150x50x50,.. ale ide mi o toto čierne sklo.

No a o tom to je ;) . Vážně bych se při tomto rozhodnutí nevázala na jednu tabuli skla, kterou máš k dispozici. Máš 2 další možnosti:
1. Sehnat černé sklo jiných rozměrů (podle mě zbytečné, viz možnost 2).
2. Vyřešit pozadí jinak (tapeta, barva, nebo něco pěknějšího z polystyrenu apod.).

40 cm je na umístění akvária dost nízko. I když nemá být dominantou, oko ti na něj občas padne :) Pokud bys to řešil jak navrhuješ, při pohledu na výsledek tě často napadne "proč to akvárium není vyšší a výš". S výškou nábytku se hýbe hůř, pokud nechceš pořizovat novou skříňku, což chápu - ale výšku akvária lze ještě teď zvolit libovolně.

P.S. Aha oprava, teď vidím, že výška akvária i s podstavcem by byla 60-70 cm. Tak to ano, to už je dobré.

Jinak nízké akvárium nevypadá tak nízké, když sedíš u něj. Pokud ho vidíš ze 3 m, už to není ono. Fakt bych do toho na tvém místě nešla.
Uživatelský avatar
Raviolka
Čestný uživatel
 
Příspěvky: 135
Registrován: 02 zář 2009, 12:29
Bydliště: Ostrava

Re: Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod PETER+ v 09 čer 2011, 12:50

Rozumiem vašim návrhom ide mi aj o to že na takéto rozmery sklá mám a s kamošom by sme to polepili aj doma takže cena len silikón a dáke to pivko. Premeriam skrinky kde by som ho eventuelne umiestnil možno to skončí pri šírke 90cm alebo dvoch 50cm. Ak by sa nehodilo používal by som ho ako vytieračku podelil by som ju sieťkou na viac častí. Vačšie akváriu plánujem ako odelenie obyvaku od kuchyne v novom dome ale to si dám zlepiť profesionálne na 600-700l si netrúfam. Mal by to byť len ako pokus využiť čo doma mám a pokúsiť sa chovať tie malé cichlidky. Mám ešte jedno 90l tam sa darí živorodkám to by som už nemiešal. Takže ak sa nebude páčiť nevadí išlo mi o to či týmto rybkám nebude vadiť nižší vodný stĺpec, napr. skaláre sú radšej vo 40-50 cm vodnom stĺpci aspoň tak píšu ich chovatelia.
PETER+
Registrovaný uživatel
 
Příspěvky: 4
Registrován: 02 čer 2011, 12:36

Re: Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod mlynář v 09 čer 2011, 23:47

Já bych se naopak "nízkého" akvária nebál. Markéta má sice trochu pravdu o tom pohledu z dálky, nicméně to vše záleží na úhlu toho pohledu. Jsme zvyklí, běžná akvária umísťovat na stolky o klasické výšce - tj. cca 85 cm. Tak nízké akvárium bych (má-li být někde v prostoru a nikoliv třeba zakomponováno do nějaké komplexní stěny) holt nechal a vyšším postu. třena i 120 - 130 cm nad zemí a ono by to i mohlo vypadat pompézně, třebas nezvykle.

Je tu ale i další řešení. Nechat nařezat skla na ono větší akvárium a udělat výšku třeba těch čtyřicet cm. Nu a to černé sklo nalepit na zadní stěnu tak, aby jeho horní hrana splývala s předpokládanou hladinou a nedostatek u dna by se vyřešil optimálně zvýšenou terénní úpravou v zadní partii. To sklo by nalepil až těsně k jedné straně a od jeho druhého okraje k okraji vnitřního prostoru akvária by zbývalo cca 21-22 cm. Někam asi budeš umísťovat topení a filtrační jednotku - to by byl pro ni prostor jak dělaný. No celou zadní stěnu bych zvenčí polepil klasickou černou igelitovou fólií a ten kousek, kde by nebylo to černé sklo by díky tomu, že by byl za filtrací a topením, ani nebyl vidět. Měl bys tak akvárium kýžených původních rozměrů, stálo by tě to o jednu stěnu skla, trochu igelitu a průhledky víc. Účel, který si od toho osobně slibuješ by to ale plnilo bezezbytku.

Znovu souhlasím s Markétou ale s tím černým a ještě k tomu lesklým pozadím. Mně osobně to připadá stejně zvrhlé, jako černý písek na dno. V oblastech, kde žijí drobné tetřičky a trpasličí cichlidky se vyskytuje naopak někdy až oslnivě bílý jemný písek, ve vodě ale většinou pokrytý mnohdy velmi vysokou vrstvou detritu a spadu všech možných rostlinných zbytků v různém stádiu humifikace (samozřejmě dominuje listí). Nicméně... proti gustu není dišputátu...

No a druhá část dotazu: Ano, neonkám nižší výška vodního sloupce rozhodně vadit nebude, trpasličím cichlidkám je doslova vlastní!
Uživatelský avatar
mlynář
Administrátor
 
Příspěvky: 2049
Registrován: 20 zář 2008, 19:09
Bydliště: Greenvillage u Práglu

Re: Neštandartné rozmery akvária + čierne sklo

Příspěvekod PETER+ v 10 čer 2011, 09:40

Vďaka za vaše pripomienky rozhodol som sa pre dve možnosti:
1. - Zlepíme doma akvárium o rozmeroch šxvxh 100x(30-35)x35cm skrinka ma 100x35 takže presne sadne na ňu. Výšku doladím podla skla aké ostane a to čierne sklo prípadne vložím zvnútra pod zadnú výstuhu a spodok dosypem substrátom. Uvidím ako to bude vyzerať, táto možnosť sa mi pozdáva z toho hladiska že mám sklá, filter len nasadiť kocku molitanu, osvetlenie 1x resp 2x18W asi aj mám takú lampu resp. urobiť nieje problém som elektrikár piesok riečny preosiaty, dáke to listie, drevo nebude problém zopár rastliniek presadím zo starého akvária nebolo by s tým toľko roboty. Celkom ma zaujíma aj ten rozmer 100x35x35 niečo inakšie ako štandart a skrinka na ktorú by som ho dal je vysoká okolo 120cm šlo by to do spálne. Je to skrinka už staršia takže by ju bolo treba pospevňovať ale tých 130kg unesie.
2. - Našiel som inzeráty z mojho okolia na predaj akvaria 100x50x40 alebo 90x45x40 v dobrej cene uvidím či sú ešte aktuálne ale pod ne mi treba urobiť stolík alebo aspoň nejaká podstavec (konštrukciu zo železa) do výšky 50cm a to by som umiestnil do obyváku medzi manželkyne kvety aj technika by bola skrytá ani nemusím zháňať drahé skrinky,... Táto možnosť sa mi tiež pozdáva ale kupovať filter množstvo rastlín to by mi manželka hneď zatrhla.

Slúbila keď dostaváme dom tak si môžem urobiť aj velké 600-700l akvárium ale teraz niesú zvyšné prostriedky.
Takže akvarium by bolo poriešené nech to dopadne akokoľvek, aké dno by ste mi odporučili preosiaty riečny tak 2-3mm frakcia a doplniť svetlejším resp. tmavším alebo kúpiť originál v obchode ale akej farby, druh? Moja predstava by bola vytvoriť tmavú vodu veľa dreva lístie menej rastlín a najmä aké aby som sa priblížil k ich domovskému prostrediu. Pozadie by som chcel tmavé a osvetlenie len do popredia a vytvoriť tak tmavé zákutie že neviete čo je ďalej vidíte len pár cm pred sebou. Idem študovať ďalej ozval sa mi aj chovatel že má zopár apistogramm tak by som tam dal zo 2 samcov a 4-5 samičiek podla toho ako vytvorím dehorácie. Za každé ďalšie rady vopred ďakujem.
PETER+
Registrovaný uživatel
 
Příspěvky: 4
Registrován: 02 čer 2011, 12:36


Zpět na Návrhy a nápady


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


cron