Člověk často v životě prožívá groteskní situace. Již dlouho jsem odevšad poslouchal pět chválu na novou prodejnu Tomáše Kučery - "Vivárium" ve městě ležícím nedaleko od Prahy na soutoku Labe a Vltavy - Mělníku. Přesto, že jezdím napříč celou republikou od Plzně po Brno, do Rychnova, Žďáru, Hradce Králové a na konci května jsem navštívil i přátele v Bratislavě, do Mělníka, vzdáleného od mého bydliště necelých třicet kilometrů jsem se nějak ne a nemohl stále dostat. Nakonec to vyšlo přímo díky Tomášovi Kučerovi, který nám nezištně poskytl pro labyrintkářskou exposici na letošní výstavě v Botanické zahradě několik lahůdek. Když ony rybky přivezl, dohodli jsme se, že se o ně postarám, co a za kolik případně mohu možným zájemcům poskytnout, a že mu zbytek přivezu po výstavě do Mělníka.
Výstava v neděli 28.září večer zkončila (viz report z Botanické) a po dalších třech dnech jsme ji měli zlikvidovanou. Rybky z Vivária jsem zatím hýčkal u sebe doma. Pak již následoval telefonát, domluva a ve čtvrtek minulý týden jsem se se svou drahou polovičkou a půjčenými rybkami vydal na výlet do Mělníka. Nová prodejna Vivárium je umístěna mimo centrum v klidné oblasti drobných výroben sousedící se čtvrtí rodinných domků nedaleko hlavního silničního tahu, který Mělníkem vede na Č.Lípu nebo Roudnici nad Labem. Již při našem příjezdu jsem ocenil dostatek parkovací plochy a poté i venkovní vzhled perfektně zrekonstruované staré přízemní budovy s klenutými stropy.
Po průchodu vstupním vestibulem se dvěma velikými akvárii (bazénové ryby a velké americké cichlidy) jsem vstoupil do sálu prodejny a hned proti vchodu vedle prodejního pultu jsem si všimnul asi dvěstělitrového kompletu, ve kterém se vesele proháněly skaláry (P.s. "Manacapuru" a oranžoví koi) od Zdeňka Dočekala. Když už jsem narazil na Zdeňkovu formu Manacapuru, tak musím říci, že "parta" z Vivária (nejen pan majitel sám ale i všichni odborní zaměstnanci) jsou v tomhle směru skutečně "in", neboť v zákulisí ve dvou stejně velkých nádržích vedle akvária s dalšími Zdeňkovými Manacapury jsou hýčkány i zástupci druhé nám známé červenohřbeté manacapurské populace od Františka Staňka. Tak se může každý, kdo je do této místnosti vpuštěn na vlastní oči rovnou přesvědčit, jaké poměrně velké rozdíly v barvách i stavbě těla mezi oběma formami jsou.
Jak vypadá prodejna sama se můžete přesvědčit z přiložené doprovodné fotodokumentace. Shrnu to jedním slovem: "špička", kterou (asi nejen v našem státě) můžeme srovnávat jedině s brněnským Sklorexem Járy Šmerdy (myslím, že oba pánové i spolu velmi vřele a často komunikují). Nebudu zde uvádět ani výčet veškerého akvaristického zboží, které Vivárium Mělník nabízí a které je zde v nepřeberně pestré nabídce a nebudu zde uvádět (neboť to není ani v mých silách) tu obrovskou nabídku nejen běžných, ale doslova i lahůdkových rybek. Jak uvidíte ke konci galerie téhle reportáže, v tomto případě jsem se pochopitelně zaměřil především na nabízené skaláry. Nalezl jsem zde nejen krásné koi a čisté černé, ale především mne zaujala nabídka velice pěkných stříbrných skalár, jejichž ploutve byly zbarveny ve světle modrém odstínu, velice připomínající moje modré čtyřpruhé skaláry a modré zebry.
Závěrem mohu každému jen a jen takový výlet do Mělníka doporučit, stojí to za to.