Před necelým týdnem - v neděli 28. září byla ukončena letošní pražská akce Akvárium 2008. Ačkoliv jsem se svým způsobem účastnil i akce loňské (jako posuzovatel terčovců) a Botanickou zahradu - resp. její dolní skleník a vstupní "apsidu" navštívil v rámci již tradičních zářiových akcí, kde dříve dominoval především spolek Akvárium zal. 1899 vícekrát, letošní rok pro mou maličkost znamenal určité novum.
Vzhledem k tomu, že v loňském roce kromě soutěžních exposic živorodek a halančíků, které jsou stálou a nedílnou součástí této akce, byl pořádán třetí český šampionát terčovců, který pořádá ČKChT ob rok, rozhodli se pořadatelé přibrat do party další akvaristické organizace a letos rukou společnou představit výstavní formou i další rybky. Tak zde mohli návštěvníci shlédnout i exposici České labyrintkářské asociace a také exposici našeho ČCK.
Doktor Protiva z Plzně (revizor ČCK) zajistil jednu nádrž s drobnými africkými "šnekáčky", Radek Blaško krom jiného jednu nádrž se zástupci rodu Biotodoma a Crenicichla a já jsem připravil ukázku několika divokých populací i chovatelských forem skalár v šesti nádržích. Z akvárií, jímž dominovali vrubozubcovití to ale nebylo zdaleka všechno. Členové ČKChT představili několik forem terčovců (včetně páru vodícího cca centimetrová mláďata Ing. Pavla Picky), k vidění ve vstupní "absidě" bylo šestiset litrové akvárium s tlamouny nilskými, kteří se zde vehementně třeli. Dále zde byla nádrž krásných Aulonocar od Ing. Luďka Neužila z Rokycan, několik barevných forem Astronotus ocellatus, atd. Mne nejvíce upoutalo několik nádherných dospělých Mesonauta festiva, které společně s terčovci vystavoval Pavel Picka. Tyhle ryby mne docela dost zajímaly a tak jsem jejich pozorováním i focením strávil poměrně dost času. S.O.Kullander totiž dle svých nejnovějších výzkumů tvrdí, že mají geneticky velice blízko k P.leopoldi.
Já jsem pro tuto výstavu připravil exposici šesti nádrží se skalárami. Levá tři akvária s chovatelskými formami P.scalare. V první nádrži byly tři formy rybek tmavých (černá, čtyřpruhá kouřová, tmavý duch), další nádrž byla vyhrazena rybám s výraznými oranžovými prvky (zlatá - lutino, oranžovohlavá a oranžovohlavvý mramor) a třetí pak rybám "modrým" (modrý duch, modrá zebra, modrá čtyřpruhá). Ve třech akváriích na pravé straně pak byly představeny dvě formy divokých P.scalare ("Peru-altum" a "Xingu"), P.sp. "Nanay" a P.leopoldi. Nevím, jak "Peru-altum" - zde nemohu vyloučit jejich vystavování v Rychnově, Hradci nebo někde jinde (přeci jen se jedná o formu, která se u nás chová již pomalu dvacet let), ale ostatní divočáci byli v ČR takto vystavováni poprvé. Jediné, co z popsaných druhů chybělo, byli P.altum. Třebaže pár lidí, kteří tyto ryby vlastní znám, neměl jsem odvahu po nich žádat, aby se výstavy účastnili i s tímto druhem. Myslím ale, že vzhledem k vystavování skupiny dospělých alťáků v Rychnově (2006,2007 - Z.Dočekal) a hejna mladých rybek Petra Háka a doktora Pojara letos tamtéž, to zase taková ztráta nebyla.
Přes problémy s tím, že v Botanické zahradě - resp. ve sklenících, kde se konala výstava, letos pro poruchu nefungovalo topení, to dopadlo všechno dobře a výstava sklidila poměrně pozitivní ohlasy.
POZN: Podrobnější pohled nejen na výstavu, ale i její přípravu představují webovky této výstavě přímo věnované: http://vystava.info/2008/default.htm